Numele a zeci de elevi, scrise pe șindrila bisericii din Purcăreț

La exact o lună de la începerea lucrărilor de punere în siguranță a bisericii de lemn din Purcăreț, elevii Școlii Gimnaziale din Letca au venit să viziteze șantierul, să descopere proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, să afle ce înseamnă voluntariatul, dar și importanța salvării monumentelor, a bisericilor de lemn. Ca o promisiune că nu vor uita, elevii și-au scris numele pe câte o bucată de șindrilă, care va fi bătută pe biserică.

„Noi credem că i-am convins de faptul că Părcăreț nu este doar un sat mic, izolat, cu oameni puțini și anonim. Și, frumusețea lui nu înseamnă numai biserica de lemn și casele tradiționale sau șurile. Satul înseamnă în primul rând oameni, iar noi i-am ajutat să descopere rădăcinile unei personalități istorice marcante, Ilie Lazăr, care își are rădăcinile în familia nobiliară Lazăr de Purcăreț. Chiar și localnicii care mai știu câte ceva despre această familie veche de sute de ani, mulți purtând acest nume, nu cunosc faptele uimitoare din viața marelui om politic Ilie Lazăr, un personaj de legendă, cel mai tânăr semnatar al actului unirii de la 1918, eliberatorul Cernăuțiului, confidentul lui Iuliu Maniu, aruncat în închisoare de comuniști, care dinspre tată, provine din familia Lazăr de Purcăreț. Cel mai în măsură să ne destăinuie actele de curaj ale marelui patriot este Ion-Andrei Gherasim, președintele fundației Corneliu Coposu și nepotul lui Ilie Lazăr”, este o parte din mesajul coordonatorilor Ambulanței pentru Monumente Sălaj. Ion-Andrei Gherasim a venit, pentru prima dată la Purcăreț, să vadă șantierul Ambulanței, dar și mormintele înaintașilor, împreună cu Cosmin Budeancă, director general al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Printre cei prezenți s-au numărat și mulți localnici, cei care au fost pentru voluntari ca niște bunici atenți, răsfățându-i cu gogoși sau plăcinte, în cele trei săptămâni în care au fost pe șantier. N-au lipsit nici cei care au făcut posibilă intervenția Ambulanței, reprezentanți ai Primăriei Letca, primarul Dorel Man și viceprimarul Ioan Pompiliu Moldovan, cei care au sprijinit financiar și intervenția Ambulanței la biserica de lemn din Șoimușeni, împreună cu Valerica Trif de la Centrul de Informare Turistică. A fost prezent, de asemenea, Romulus Strîmbu, fiu al satului Purcăreț, care a sprijinit financiar intervenția și care a fost alături de localnici și de biserică în multe alte acțiuni. „Nu uităm să le mulțumim tuturor voluntarilor Ambulanței pentru Monumente care ne-au ajutat și ne ajută la salvarea bisericii de lemn din Purcăreț. Echipa Ambulanța pentru Monumente este alcătuită din Valeria Lehene, Mădălina Varga, Bogdan Pintea, Corina Caraba, Tudor Bonta, Tania Mirela Criste și Bogdan Ilieș. Ambulanţa pentru Monumente este un proiect sprijinit de ASR Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation, proiectul fiind inițiat de Asociația MONUMENTUM și coordonat în județul Sălaj de Asociația ARHAIC. Finanţatori sunt Profi România, partener strategic al proiectului Ambulanţa pentru Monumente, Dedeman şi The Prince’s Foundation.

One Thought to “Numele a zeci de elevi, scrise pe șindrila bisericii din Purcăreț”

  1. […] La exact o lună de la începerea lucrărilor de punere în siguranță a bisericii de lemn din Purcăreț, elevii Școlii Gimnaziale din Letca au venit să viziteze șantierul, să descopere proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, să afle ce înseamnă voluntariatul, dar și importanța salvării monumentelor, a bisericilor de lemn. Ca o promisiune că nu vor uita, elevii și-au scris numele pe câte o bucată de șindrilă, care va fi bătută pe biserică. „Noi credem că i-am convins de faptul că Părcăreț nu este doar un sat mic,  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment